(Op 6 mei jl. ging de 54e International Historic Tulpenrallye in Frankrijk van start. Na ruim 2600 km door verschillende landen gereden te hebben, heeft de finish plaatsgevonden op 12 mei in Noordwijk aan Zee.)
Rob Klaarenbeek (49) is woonachtig in Leusden, ondernemer en eigenaar van een uitgeverij. Hij heeft dit jaar voor de 9e keer meegereden met de International Historic Tulpen rallye, en met één uitzondering altijd met zijn VW-Porsche 914. ‘De 914 is in de rally een unieke auto, niet alleen om haar rijeigenschappen maar gewoon als auto, er rijden geen andere deelnemers met een 914’.
Rob begint enthousiast met zijn verhaal: “In het verleden heb ik eigenlijk niet veel onderhoud of technische hoogstandjes aan mijn auto verricht, reserveonderdelen nam ik ook niet echt mee. Een onderhoudsbeurt, benzine erin, banden op spanning en gewoon gaan rijden. Voor de 2007 Tulpenrallye dacht ik er anders over. Ik liet mijn auto tijdig en grondig inspecteren. Er leek niets aan de hand. In de daarop volgende maanden kwamen er de nodige problemen op de proppen, een defecte versnellingsbak, vastgelopen remmen en elektrische problemen. Een nieuwe bak met schakelsysteem, complete vervanging van de remdelen en vervanging van veel elektrische onderdelen waren het gevolg, dat duurde tot de dag voor vertrek, die de daarbij te verwachten stress veroorzaakte. Gelukkig bood Arno van 914parts.nl een doos vol reserveonderdelen aan”.
Zonder problemen reden Rob en zijn navigator Ronald Batenburg op zaterdag, de dag voor de start, naar Frankrijk (Mâcon). Maar op zondag, bij aankomst in Mâcon had hij wederom een stroomprobleem, de accu was weer helemaal plat en er was geen laadstroom ondanks een nieuwe dynamo. Op maandagochtend konden de Franse garages ook geen oplossing bieden en werd er besloten in ieder geval op tijd aan de start te verschijnen en de rally te starten in de hoop dat de auto zou blijven rijden. Zo is de eerste klassementsproef begonnen. Drie kwartier na het begin van de rally, op een stil weggetje in de heuvels buiten Macon, begon de motor te knallen door benzineverbranding in de uitlaat en kwam Rob weer stil te staan zonder stroom. “Daar stonden we dan, zonder stroom, op een heuvel, midden in het mooie Franse landschap”. Rob en Ronald wisten op dat moment dat een goede klassering in deze Tulpenrallye niet meer mogelijk zou zijn en liepen zelfs met de gedachte dat de rally hier wel eens voorbij kon zijn voor hen. Als de rally gestart is komt de geweldige technische ondersteuning van de Tulpenrally erbij als je stil komt te staan. Rob: “ De monteurs die technisch ondersteunen in zo’n rally zijn uit het goede hout gesneden. Zij zeiden dat zij ons met een beetje stroom wel weer op pad konden sturen maar dan zouden zij ons na een uur later weer moeten gaan zoeken, kortom, zij wilden net zo lang zoeken totdat zij het probleem hadden gevonden”. Na drie kwartier zoeken en uitsluiten werd het probleem inderdaad gevonden. De pluskabel van de startmotor was losgelopen. Dit leek ook de mogelijke oorzaak te zijn van veel voorafgaande, elektrische problemen. Zoals Rob het zelf heeft samengevat “Sleutel 13 erbij en wij konden verder, het probleem was opgelost”.
“Wij toch weer gaan rijden alsof wij nog winnaar konden worden, het competitie-element is sterker dan de kans om het na zo’n pechgeval rustig aan te doen” verklaarde Rob.
De rally kon weer opgepakt worden bij de derde klassementsproef. In deze proef zat een paar leuke uitdagingen voor de navigator. Op een gegeven moment kwamen ze stil te staan op een punt waar de kaart aangaf dat je rechtdoor moest, maar in de praktijk bleek dat je op drie manieren rechtdoor kon gaan. De kaart was gemanipuleerd. Op die kruising stonden meerdere deelnemers de afstanden op de kaart na te meten. Een bestuurder van een Jaguar E type en zijn navigator vonden een oplossing. Hij zette zijn auto achteruit, zag de 914 niet staan in zijn dode hoek en reed achteruit zo in de linker voorflank van de 914. Het voorscherm zat klem op de band, lampen kapot, bumper los, deur klemt. “Wat kan er nog meer misgaan vandaag” dacht Rob. “Met de nodige kracht hebben wij samen het voorscherm weer losgemaakt van de band, met plakband de verlichting en andere losse delen weer vastgezet, afgesproken de verzekeringszaken na de finish te regelen en binnen vijf minuten waren we allebei weer onderweg”.
Ook dat is de Tulpenrallye: op de eerste ochtend motorpech en schade en toch weer doorgaan, dat is de echte ‘winners’ mentaliteit in een historische rally…!
“We hadden de hele rally een zeer strak tijdschema” zegt Rob. “Er was maar één ding: rijden, rijden, rijden. Zeg maar om 09.00 uur starten en rond 21.00 uur de finish, met niet meer dan een half uur pauze, maar ik vind dit een leuke vorm van stress! Vierentwintig uur ben je samen met je navigator, samen in de auto op weg van tijdscontrole naar tijdscontrole, je eet en drinkt samen, je slaapt op één hotelkamer en dus ben je geheel op elkaar aangewezen.” Rob rijdt al twaalf jaar met zijn navigator Ronald historische rally’s en zij vormen een goed team.
De uitrusting van Rob en zijn navigator bestaat uit: een Halda tripmaster (op 10 meter nauwkeurig), een kompas, een liniaal, een pen, een boek met tijdkolommen en enkele kleurstiften. Rob vindt het een uitdaging om juist met deze eenvoudige uitrusting de Tulpenrallye te rijden ‘ je bent als het ware verlost van alle moderne apparatuur, rijdt over de kleinste wegen vanaf stafkaarten en concludeert dat het vaak fantastisch goed lukt; los daarvan, alle moderne hulpmiddelen zijn verboden in historische rally’s’.
Tijdens dag vier van de rally, op de zoveelste ‘Route Forestière’, stuiterde de 914 zo over de kuilen en bulten dat Rob meerdere versnellingen kwijtraakte. De schakelstangen waren krom en de versnellingsbak leek gekanteld. “Ik moest helemaal schuin op één bil gaan zitten om mijn been tussen de pook en het stuur te wringen. Alleen de tweede en vierde versnelling deden het nog en toch hebben wij de rally helemaal uitgereden zonder dit euvel te kunnen verhelpen”.
Wanneer je bedenkt dat dit al op de vierde dag van de rally heeft plaatsgevonden dan realiseer je je als interviewer hoe gedreven en gemotiveerd Rob en Ronald waren om de rally uit te rijden. Pas op de weg naar huis in zijn kreunende 914, de zaterdagnacht na de rally, besefte Rob zich hoe de competitiezin tijdens zo’n rally je aanzet tot grensverleggingen, normaal gezien zou de ANWB al lang zijn gebeld.
Zoals Rob en Ronald het hebben ervaren was de Tulpenrallye wederom een mooie en knap in elkaar gezette rally. Samenvattend, “We hebben deze rally heerlijk gereden, minstens 150 toppen van bergen en heuvels gezien, stafkaarten gelezen, steen-, cement-, zand- en gravelwegen bereden en in de bergen boven de 700 meter zaten wij vaak volop in de wolken met mist en regen. Soms kon je geen hand voor de ogen zien. De 914 heeft zich zeer goed bewezen, met name in de bergtrajecten op harde ondergrond ervaar je de goede eigenschappen van de Porsche 914. De uitstekende wegligging maakt dit bochtenwerk tot een groot plezier en slechts één keer, bij harde regen in een haarspeldbocht raakte ik de auto even kwijt”.
Rob is duidelijk trots op zijn zesendertig jaar oude VW-Porsche 914 waarmee het hem en Ronald opnieuw is gelukt om de zware tocht helemaal uit te rijden. “Na 3700 Tulpen kilometers tussen historische auto’s en leuke mensen was ook de finish in Noordwijk gewoon fantastisch, een geweldig gevoel. Het hoge adrenalinegehalte gedurende de rally en de voortdurende focus om zo goed mogelijk van A naar B te komen gedurende de zeven rallydagen, ervaar ik toch altijd als een geweldige ontspanning”.
Ik wil Rob heel hartelijk bedanken voor het vertellen van zijn impressies van de Tulpenrallye 2007 als deelnemer. Natuurlijk blijf ik Rob op de achtergrond volgen. Mochten hij en Ronald de 914 opnieuw willen beproeven in een volgende historische rally dan zal ik hem zeker weer aanspreken.
Ben je gïnteresseerd in de International Historic Tulpenralley: ga naar www.tulpenrallye.nl